Misbrugscenter

Slip de smertestillende piller med et ophold på et misbrugscenter

Slip de smertestillende piller med et ophold på et misbrugscenter

editorial

Et afhængigheds betinget misbrug af receptpligtig medicin har, i lighed med misbrug af andre substanser som for eksempel alkohol eller hårde, narkotiske stoffer, rod i et forbrug, som har taget overhånd. Når en afhængighed udvikles, sker det på baggrund af balancer i kroppens egne systemer, som forrykkes på en måde, så man ikke kan fungere uden medicinen, stoffet eller alkoholen -og et fravær af substansen vil medføre meget svære abstinens symptomer.

Et andet kendetegn ved afhængighed er, at der opstår det, man i faglige termer kalder tolerans. Øget tolerans betyder, at der skal mere og mere til af pågældende substans for at opnå den ønskede virkning. Det er blandt andet derfor, at alkoholikere kan nedsvælge langt størremængder alkohol end os andre, og alligevel forblive tilsyneladende upåvirkede deraf.

Hvorfor bliver man pillemisbruger?

Et misbrug af læge ordineret medicin har sit ophav i eksempelvis en operation eller i et traume, for hvilken lægen har udskrevet smertestillende medicin. Stærk smertestillende medicin i form af de såkaldte opioider er under mistanke for at være særdeles vanedannende og afhængighedsskabende.

Opioider har nemlig mange af de samme virkninger som de traditionelle opiater som for eksempel morfin, og kan derfor ikke alene lindre smerter, men også medføre en form for beruselse og eufori. Det er denne rus, som skaber afhængigheden, idet den laver rod i hjernens egen dopamin balance – et fravær af stoffet i de smertestillende piller kan således medføre abstinens symptomer ikke ulig de, som en heroin afhængig oplever, når han eller hun forsøger at kvitte stofferne ”cold turkey”.

Få hjælp til medicin afvænning på et misbrugscenter

Er du blevet afhængig af den medicin, som du på et tidspunkt har fået udskrevet med smertelindring for øje, bør du opsøge hjælp til afgiftning og afrusning samt et opfølgende behandlingsforløb. Du kan læse mere om misbrugsbehandling på https://behandlingscenter-stien.dk