Misbrugscenter

Få hjælp til din misbrugsramte pårørende hos et misbrugscenter

Få hjælp til din misbrugsramte pårørende hos et misbrugscenter

editorial

Når en nær ven eller et familiemedlem begynder at udvise tegn på et begyndende misbrug, er det op til dig at råbe vagt i gevær. Til dette har du en medmenneskelig og moralsk forpligtelse – du kan ikke tillade dig blot at lade stå til. Et misbrug er en alt ødelæggende tilstand, uanset om misbruget og afhængighedens objekt er alkohol, spil, sex, hårde stoffer eller receptpligtig medicin.

Det forholder sig nemlig sådan, at et afhængigheds betinget misbrug aldrig går over af sig selv. Den misbrugsramte vil blive ved med at vikle sig ind i afhængighedens fangarme, som til slut vil få så godt fat, at han eller hun hellere vil afstå fra alt, hvad der betyder noget – venner, familie eller job – for at få adgang til at tilfredsstille afhængigheden.

Hvad kan jeg som pårørende til en misbruger gøre?

Måske føler du dig magtesløs over for din nære og kæres tilstand – og dette er fuldt forståeligt. Som lægperson kan det være utroligt vanskeligt at gennemskue, hvorledes man skal gribe situationen an på en hensigtsmæssig og formålstjenlig måde. Lad det være sagt med det samme: Et hvert halvhjertet og uigennemtænkt forsøg på at motivere den misbrugsramte person til at lægge sin stil om, vil ikke blive vel modtaget.

Du risikerer faktisk, at han eller hun vil støde dig fra sig – og så er du lige vidt. I stedet bør du forsøge dig med en såkaldt intervention, hvor du og resten af de pårørende udnytter jeres samlede styrke, og i fællesskab konfronterer den misbrugsramte.

Få hjælp fra et misbrugscenter

I denne forbindelse er det en god idé at få assistance fra professionelt hold. Behandlingscenter Stien kan hjælpe med hele forløbet, fra den svære konfrontation og til tilrettelæggelse af det videre behandlings forløb. Du kan læse mere om misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk