ølbrygning

Bryg dit eget øl derhjemme

Bryg dit eget øl derhjemme

editorial

Det er blevet mere og mere populært – især de seneste fem år – at droppe de dyre øl fra de kendte bryggerier, og i stedet etablere et hjemmebryggeri hjemme i garagen eller kælderen. 

Med det rette udstyr til ølbrygning, kan man selv producere de mest fantastiske øl – af alle mulige tænkelige typer som ale, IPA, lager og lignende øltyper.

Øl består primært af humle, malt, gær og vand, så det er ikke ret mange ingredienser, man skal have for selv at kunne lave og brygge øl hjemme. Man kan endda brygge i et pænt stort omfang, så man kan lave en del liter, som både kan nydes derhjemme, sælges videre eller bruges til sjove værtindegaver eller gaver til fødselsdag og jul.

Øl er sundt for sjælen

Øl er de senere år blevet det, vin ellers var tidligere. Mange drikker ofte øl til maden i stedet for vin, ligesom mange restauranter tilbyder ølmenuer frem for vinmenuer til maden. 

Især øltyper som IPA og hvedeøl har vundet stort indpas herhjemme, og mange mikrobryggerier er skudt op de seneste år. Det afspejler sig også på supermarkedets ølhylder, der ikke længere kun byder på de kendte pilsnere og classic øl, men nu bugner af alverdens øltyper fra hele verden.

Det er vigtigt, at man har det rette udstyr som kolbe med mere, inden man påbegynder sit ølbryggeri derhjemme. Derudover stiller bryggeriet stor krav til hygiejne, hvis øllet skal blive godt og holde den smag og de procenter, man er på jagt efter. 

Man kan eksperimentere med at udvikle og brygge mange forskellige former for øl, hvis man har det rette udstyr til hjemmebryggeri. Det er for eksempel blevet meget populært at brygge mere bitre ølnoter som India Pale Ale, der også ofte forkortes IPA og som er blevet en af de mest købte øl herhjemme.