varmepumpe

Vælg den rigtige varmepumpe

Vælg den rigtige varmepumpe

editorial

Er du miljøbevidst og vil gerne skifte et gammelt olie eller gasfyr ud, til noget der både giver  god mening økonomisk, men ogå er mere miljøbevidst, er det en god ide at kigge nærmere på en varmepumpe. Det kunne f.eks. være være en fra https://www.gramenergi.dk/

Der findes overordnet 3 forskellige typer varmepumper. Jord til vand, luft til vand og luft til luft.

Den første type jord til vand benytter sig af jordens varme til at skabe energi og varme via en masse ledninger der er gravet ned i jorden. Det er den dyreste type men også langt den mest effektive. 

Den anden type luft til vand benytter sig af samme princip, men i stedet for jordvarme bruges der luft. Det er et godt og lidt billigere alternativ, hvis man ikke har den rette størrelse have eller ikke ønsker at få den gravet op.

Den sidste type er langt den billigste, men også mindst effektive og henvender sig primært til sommerhuse og kolonihaver. 

Fordelene ved en varmepumpe

Der er flere fordele ved en varmepumpe. Den er billig i drift og er som regel tjent ind efter en 5-6 år. Det skyldes at der produceres i gennemsnit 3kW for hver 1 kW der bruges. Den er ikke her CO2 neutral og det skyldes, at der skal bruges traditionel energi til at drive selve pumpen. 

Når en varmepumpe skal vælges og installeres, er det nødvendigt at få en autoriseret installatør ud og få ham til at vurdere, hvilken løsning der er bedst og hvor den skal monteres. For et en pumpe er mest effektiv skal boligen være godt isoleret. 

Det er en god ide ikke at have pumpen lige under et soveværelsesvindue eller i nærheden af evt. naboer, da de desværre larmer en del. Der skal indhentes tilladelse fra kommunen, men det kan installatøren hjælpe med.