højbed

Nemme grøntsager til højbedene

Nemme grøntsager til højbedene

editorial

Skal du kaste dig ud i projekt køkkenhave for første gang, så er det en god idé at vælge nogle lette grøntsager til dine højbede; det øger chancerne for en høj succesrate, og det er det, der får det til at blive sjovt.

Det er fedt at dyrke sine egne grønstager, men det kræver tålmodighed og læring. Det er nemlig ikke alle grønsager, der er lige lette at få til at gro, og det er heller ikke altid, at de nemme af slagsen er til at arbejde med. Så kort og godt: Du skal ikke give op, fordi du lider et nederlag eller to – det sker også for de mest velbevandrede køkkenhaveejere, og kan skyldes mange forskellige ting.

Har du allerede investeret i et højbed eller to, er det første projekt at finde ud af, hvor det skal stå. Nogle grøntsager kræver meget sol, andre vil gerne have lidt skygge, så inden du placerer dit højbed, bør du overveje, hvad du skal dyrke. Efter billedet har vi samlet et bud på 10 forskellige grønsager og urter, der er lette at have med at gøre for nybegynderen – måske er der noget for dig.

Gode grønsager for nybegynderen

Vil du starte med nogle forholdvis let håndterbare grønsager, kan du vælge:

Gulerødder

Kartofler

Løg

Ærter

Radiser

Er du mere til krydderurter, kan du gå med:

Rosmarin

Persille

Purløg

Timian

Mynte

Og hvis der er en grøntsag eller en krydderurt, som du er særdeles glad for, så bare kast dig ud i det. Du lærer kun ved at prøve, og det værste, der kan ske, er, at det ikke lykkes i første omgang – og så må du bare prøve igen næste år.

Den nemme løsning er at købe udplantningsplanter på planteskolen, men hvis du har mod på det, kan du forsøge dig med forspiring i vindueskarmen.