hund

Find den rette arbejdshund

Find den rette arbejdshund

editorial

Sammen med hesten er hunden nok det dyr som har hjulpet mennesket mest igennem tiderne. Hunde anvendes kloden over til alt fra eftersøgning og redning over transport til terapi og som assistent for mennesker med handicap. Hundens ældste profession er jagt, og der er beviser på at hunde igennem årtusinder har hjulet mennesker med at skaffe føden gennem nedlæggelse af mange forskellige typer vildt.

Der ud over fungere hunde som medhjælpere for fåre, gede og kvæghyrder. Du har måske set de fantastiske præstationer udført af fårehunde i især Australien og New Zealand, hvor særlige racer excellerer i kunsten af samle og drive store fåreflokke. Og de helt store hyrderacer kan oven i købet holde større rovdyr så som ulve og bjørne på behørig afstand af besætningen.

Vælg den rette hund til dit formål

Leder du efter en god arbejdshund, som kan hjælpe dig i dit erhverv, bør du vælge en hund fra en af de til opgaven særligt egnede racer. Er du for eksempel professionel jæger eller skovrider, er det en god idé at vælge en hund som tilhører typen jagthund.

Hunde fra en af jagthunde racerne vil have de stærkeste forudsætninger for at opfylde de mål som stilles i denne sammenhæng. Jager du fuglevildt er det oplagt at anskaffe en af de apporterende racer som for eksempel labrador retriever, golden retriever eller en af de øvrige retriever racer. Også spaniels, settere, weimaranere og hønsehundene er velegnede som jagthunde, og kan samtidig trænes til at tage stand når vildtet er opsporet.

Arbejder du som vagt, er det oplagt at vælge en hund fra en af de mere vagtsomme og beskyttende racer, når du skal bruge en ledsager. Her kan du med fordel gå efter en dobermann, en rottweiler, en schæfer eller måske en af de imposante molosser.

Du kan læse mere om hvad du bør overveje i forbindelse med køb af hund på vores-dyr.dk/den-ultimative-tjekliste-foer-koeb-af-hund/